Trčanje kao rekreativni sport je sve popularnije u današnje vreme, pre svega zbog pozitivnog uticaja na zdravlje, jer je odlično kao mera prevencija i lečenja kardiovaskularnih bolesti i smanjenju gojaznosti.

Takođe, trčanje je individualni sport i uglavnom se rekreativci takmiče sami sa sobom i stalno  teže obaranju sopstvenih rekorda, što je super, jer to omogućava apsoltno svima da se njime bave. 

Za trčanje bismo rekli da nije potrebno mnogo opreme – majica, šorc, patike i to je to. Međutim, nije baš tako, ako želimo da se stvarno bavimo trčanjem i da nam ono postane skoro pa deo svakodnevnice, onda će nam vremenom biti potrebna određena oprema. U nastavku teksta saznajte koja oprema za trčanje je potrebna i kako da dođete do one koja je kvalitetna.

Gde nabaviti opremu za trčanje?

Kada je reč o opremi za trčanje, dobar izbor mogu biti Sport Vision u Novom Sadu i Beogradu i slične sportske radnje. Za sve koji se ne bave profesionalno ovim sportom, savetujemo da izbegavate radnje koje prodaju isključivo opremu za trčanje, jer u njima cene mogu biti nešto više. 

U zavisnosti od količine i raznovrsnosti opreme koju eventualno već posedujete, kao i godišnjeg doba, možete postepeno nabavljati opremu za trčanje. U početku vam svakako neće biti potrebna nikakva specijalna oprema, ali kada steknete više kondicije i počnete da prelazite preko 5 kilometara po treningu, značiće vam i najsitniji detalji.

Patike za trčanje su najvažniji deo opreme

Patike za trčanje su najvažniji deo opreme za trčanje i u vezi toga će se svi trkači složiti

One su važne pre svega zbog đona, koji je nešto deblji nego kod drugih sportskih patika i mekan je, pa ublažava pritisak koji se javlja u zglobovima usled dugotrajnog trčanja, što inače može samo pogoršati probleme nastale prekomernim sedenjem

Izbor patika je zaista veliki, a sve se dele na tri osnovne vrste, u zavisnosti od podloge i terena na kojima se trči, kao i brzine. 

sneg-trčanje-oprema
Foto: Pexels.com

Dakle, patike za sprinteve su nešto laganije od onih za duže staze i obično imaju nešto tanji đon, dok se patike za duže staze grubo dele na one za trčanje po stazi i one za trail trčanje, odnosno zemljane i kamenite podloge na neravnom terenu. 

O odabiru patika mogu da se napišu čitave knjige i priručnici, ali je naš savet da kao početnik ne obraćate mnogo pažnju na teoriju, već da isprobate nekoliko modela koji vam se dopadaju i odaberete onaj u kome se najudobnije osećate. 

Vek korišćenja patike se uglavnom meri po pređenim kilometrima, jer je to indirektna mera za istrošenost đona, pa su okvirne preporuke da se patike menjaju na 800-1000 pređenih kilometara.

Odeća nikako ne bi trebalo da bude pamučna

Najbolja preporuka za trening trčanja na otvorenom je da se obučete kao da ćete ići u aktivnu šetnju, ali pritom zamislite da je temperatura napolju 10 stepeni viša. Na taj način ćete prevenirati prekomerno znojenje koje nije dobro, naročito na duže staze.

Od odeće vam u suštini ništa nije neophodno, ali će vam izuzetno značiti helanke, u kojima nećete moći da se pregrejete, a obložiće vam pre svega kolena koja je važno da ostanu ugrejana, pogotovo zimi.

Majice sa kratkim i dugim rukavima su takođe vrlo poželjne i korisne za trčanje zimi, jer vam omogućavaju da pokrijete telo i ruke, pa je osećaj prijatniji kada nastupe niske temperature i vetar. Savetujemo vam da nikako ne koristite pamučnu odeću, već onu sačinjenu od sintetičkih materijala, kao što je poliester.

Šuškavac, kapa i rukavice, su za zimski period neophodni deo opreme. Opet, stvar je u tome da ne možemo koristiti zimsku kapu i rukavice, kao ni bilo kakav šuškavac. Svi delovi odeće bi trebalo da budu lagani, tanki i pravljeni od sintetičkih materijala (izuzev rukavica), jer oni slabo upijaju znoj, pa ostaju suvi i fino priljubljeni uz kožu. 

Kako se adekvatno obući za trčanje zimi?

Uvek je važno oblačiti se slojevito, tako da svaki sloj ima svoju funkciju. Kada je reč o donjem delu tela, tanje ili deblje helanke će uz šorc biti gotovo uvek dovoljne. Za izuzetno niske temperature će vam biti potrebna dva para čarapa, dok će gornji deo biti potrebno pametno zaštititi.

Najbolje je da imate tanku majicu od poliestera sa dugim rukavima, koja ima i kragnu ili rolku na vratu, što će održavati telesnu temperaturu, a preko nje tanak, ali vetroneprobojan šuškavac, koji će vas štititi od vetra i potencijalne kiše.

Kao deo opreme za trčanje savetujemo da koristite merače brzine, vremena i pređenih kilometara, kako biste stalno mogli da postavljate nove ciljeve, obarate lične rekorde i tako vremenom napredujete. Za ovu svrhu vam mogu poslužiti brojne korisne aplikacije za mobilni telefon, ali i posebni uređaji poput trkačkih satova.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je sada jasnije iz kojih osnovnih delova se sastoji oprema za trčanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here