Ukoliko nikad niste imali problem sa pojavom buđi u svom domu ili garaži, može se reći da ste pravi srećnici. Mnoga domaćinstva muku muče sa ovim gljivicama, jer pojava buđi nije samo estetski problem, već i potencijalno ozbiljna pretnja po zdravlje ljudi i strukturu samih objekata. U nastavku tekstva pročitaćete koja su najbolja sredstva protiv buđi, kako hemijska tako i prirodna, i na koji način se zauvek otarasiti ružnih fleka na zidovima. 

Najbolja hemijska sredstva za borbu protiv buđi

Buđ nastaje kao posledica vlage. Kako biste smanjili vlagu u svom domu, važno je da ga redovno provetravate i postavite apsorbere vlage. Kada primetite kondenz na prozorima, primenite trik sa peskom za mačke koji odlično upija višak vlage. Međutim, ukoliko je buđ već uzela maha i manifestuje se kroz crnilo na zidovima i nameštaju, prvi korak u borbi su preparati koji prodaju gotovo sve farbare. Raspitajte se koja su najbolja sredstva protiv buđi i zaposleni u farbarama će vam preporučiti najefikasniji brend. 

Belilo je jedno od najmoćnijih sredstava za uklanjanje buđi. Međutim, morate biti oprezni prilikom upotrebe, jer može izazvati iritaciju kože i očiju, kao i oštetiti površine. Preporučuje se razblaživanje belila vodom pre primene. 

Sredstva na bazi amonijaka mogu da prodru duboko u površinu i da unište gljivične spore. 

Alkoholni rastvori poput izopropilnog alkohola ili etanola imaju antimikrobna svojstva koja pomažu u uništavanju gljivičnih spora. Ova sredstva su takođe relativno sigurna za upotrebu i neće oštetiti većinu površina.

Na tržištu postoje mnogi komercijalni fungicidi koji su posebno formulisani za borbu protiv buđi. Oni često sadrže snažne hemikalije koje mogu brzo i efikasno eliminisati buđ. 

Pre nego što počnete sa upotrebom bilo kojeg hemijskog sredstva, važno je da pažljivo pročitate uputstva za upotrebu i pridržavate se propisanih mera opreza. Takođe, preporučuje se testiranje sredstva na manjoj, neprimetnoj površini kako biste bili sigurni da neće oštetiti materijal. Uvek koristite zaštitnu opremu, poput rukavica i maske, prilikom manipulacije hemijskim sredstvima.

Najbolja sredstva protiv buđi na bazi prirodnih sastojaka

Ukoliko ne želite da udišete hemikalije, a buđ nije mnogo uzela maha u prostoriji koju treba da naprskate sredstvom protiv nje, dobar izbor su prirodni preparati. 

Sirće je moćno prirodno sredstvo koje može uništiti buđ i spore. Pomešajte alkoholno sirće sa vodom u razmeri 1:4 i nanesite na površine zahvaćene buđi. Ostavite da odstoji nekoliko sati, zatim obrišite površinu čistom krpom.

Soda bikarbona je još jedan prirodni sastojak koji može pomoći u uklanjanju buđi. Napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite na mesta gde se pojavila buđ, ostavite da deluje neko vreme, a zatim isperite vodom.

Neke vrste eteričnih ulja, poput ulja čajevca, lavande ili eukaliptusa, imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv buđi. Dodajte nekoliko kapi odabranog ulja u bocu s raspršivačem napunjenu vodom i koristite tu smesu za prskanje zahvaćenih područja.

Limunov sok sadrži kiselinu koja može pomoći u uklanjanju buđi s površina. Iscedite limunov sok i nanesite ga na mesta na kojima se pojavila buđ. Ostavite da deluje nekoliko sati, a zatim obrišite površinu čistom krpom.

U najbolja sredstva protiv buđi ubraja se i alkohol. Nanesite ga na čistu krpu i koristite je za brisanje zahvaćenih površina.

Bilo da ste koristili hemijska ili prirodna sredstva za uklanjanje buđi, tokom letnjih meseci preporučuje se da nanesete boje na bazi kreča. Time ćete sprečiti ponovnu pojavu crnih fleka bar neko vreme. 

Spoljna i unutrašnja izolacija – najbolje rešenje u borbi protiv buđi 

Ukoliko vam ne pomognu sredstva protiv buđi, krajnje rešenje u ovoj borbi je izolacija. 

Kada se temperatura unutar doma znatno razlikuje od spoljne temperature, to može dovesti do stvaranja vlage i podstaći pojavu buđi. Dobra spoljna izolacija pomaže u održavanju konstantne temperature unutar doma i sprečava nastanak vlage na unutrašnjim površinama.

Unutrašnja izolacija, poput termoizolacije zidova i krova, pomaže u sprečavanju gubitka topline iz doma. Na taj način možete sprečiti nastavak vlage, a potom i buđi. 

Važno je napomenuti da je prevencija ključna u borbi protiv buđi. Redovno provetravajte prostorije, održavajte odgovarajući nivo vlage u prostorijama, čistite predmete podložne stvaranju buđi kao što su knjige, nameštaj ili odeća, koristite ventilator u malim, vlažnim prostorijama kao što su kupatila ili kuhinje. Kada se i pored toga pojavi buđ, primenite neko od ponuđenih rešenja iz prethodnih redova. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here