U našoj zemlji je tržište polovnih automobila prilično razvijeno, malo ko ima taj luksuz da kupi potpuno nov automobil. Redovno održavanje i servisiranje nije suviše popularno, pa se mnogo češće javljaju kvarovi nego što bi to trebalo da bude.

Međutim, pojedine marke, a posebno modeli automobila se ističu po učestalosti pojave kvarova i prosto su prepoznati kao takvi. To nisu primetili samo vlasnici automobila, već se to vidi i po statistici najvećeg evropskog automobilskog udruženja, ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) da nekoliko modela najredovnije kontaktiraju službu za pomoć na putu.

Koji su to modeli? Koji kvarovi su najčešći kod pojedinih modela? Koje popravke sami možete obaviti, a kada je neophodno da pozovete pomoć? U nastavku teksta saznajte koji modeli automobila su prepoznati kao oni sa najviše kvarova i šta možete učiniti ukoliko ste upravo vi vlasnik nekog od njih.

Šta ako se moj automobil nalazi na spisku?

Onda ste verovatno primetili da se često kvari i naučili da se nosite sa tim. Sa druge strane, ako ste ga tek u skorije vreme kupili, možda se još uvek prvi kvarovi nisu pojavili. Tada imate dve opcije, da što pre prodate svoje vozilo i zamenite ga drugim, što verovatno ne želite, ili da se pripremite za češće popravke, ali i da pojačate prevenciju.

Najvažnija je prevencija kvarova, odnosno redovan servis i održavanje vozila. Pored toga treba uvek da vam je pri ruci neka online prodavnica delova za auto, sa povoljnim cenama i pouzdanom isporukom, tako da u kritičnim situacijama brzo dobijete rezervne delove za popravku.

Takođe, važno je da se dobro informišete i da budete upućeni u razne oblike kvarova koji vas mogu zadesiti na putu. Upoznajte svoje vozilo i po mogućstvu nosite rezervne delove u gepeku umesto da ih ostavljate u garaži, a garažu uvek možete mnogo bolje iskoristiti.

Automobili koji se prema ADAC-u najčešće kvare

Statistički obračun je dobijen na osnovu podataka o zabeleženih 3,386 miliona kvarova, a obuhvaćeno je 109 modela automobila starosti između 3 i 10 godina. 

#1 Kia Ceed proizvedena 2010. je ubedljivo najproblematičnija

Kia Ceed (do 2018. godine poznatiji kao Kia cee’d) je kompaktno vozilo niže srednje klase, koje proizvodi fabrika Kia iz Južne Koreje, još od 2006. godine. Kia Ceed prve generacije je automobil koji je ‘’odneo pobedu’’.

auto-beli-kia
Foto: Pixabay.com

Bitno je da napomenemo da su automobili marke Kia poslednjih godina veoma pouzdani i daleko kvaletietniji od svojih prethodnika, a naročito su izdržljivi primerci treće generacije. Na starijim modelima, nasuprot tome, ima dosta problema. Pumpa za gorivo, alternator i akumulator, razvodni lanac i svećice bili su komponente na kojima su najčešće utvrđeni kvarovi kod ovog modela.

Probleme sa praznim akumulatorom možete lako rešiti, napajanjem iz akumulatora drugog automobila, pomoću kablova. Međutim ostali kvarovi bi zahtevali zamenu delova i intervenciju profesionalaca.

#2 Hyundai i20 prve generacije nije ništa bolji

Hyundai i20 je supermini hečbek, koji je takođe potekao iz Južne Koreje i najviše se prodaje u Evropi. Prva generacija ovog modela se pokazala skoro pa podjednako loša kao Kia Ceed. Hyundai i20 ima vrlo slične probleme sa pojedinim komponentama vozila. Često neispravne kontakt-brave su jedan od glavnih kvarova, pored svećica i otkazivanja alternatora i akumulatora.

#3 Seat Alhambra i Volkswagen Sharan dele treće mesto

Seat Alhambra je veliko višenamensko vozilo koje je u početku proizvođeno u Volkswagen-ovoj fabrici u Portugalu, u kojoj je proizvođen i Volkswagen Sharan. Oba modela leže na istoj platformi, pa nije ni čudo što pored toliko sličnosti dele i treće mesto najčešće pokvarenog automobila.

Seat Alhambra i Volkswagen Sharan su pokazali sklonost ka čestim kvarovima i sa starim i sa novim generacijama, a ubrizgavanje AdBlue-a i neregulisana recirkulacija izduvnih gasova najveći su problemi sa kojima su vlasnici imali poteškoća.

Koji još automobili spadaju u ovu grupu?

Videli smo koja su to četiri automobila koji su se najčešće kvarili, a za njima ide još mnoštvo modela, kao što je Smart Forfour, koji je imao velike probleme sa otkazivanjem akumulatora. Za njim odmah idu Nissan Qashqai, Opel Insignia, Renault Kangoo i Ford S-Max, kod kojih se javljao širi spektar sitnijih problema, a što je na kraju rezultovalo značajnim udelom u ukupnoj statistici.

Dok su modeli BMW-a i Audi-a velikim delom pouzdani i nisu zapaženi kao problematični, Mercedesovi modeli A, CLA, GLA, GLC i GLK, su se kvarili češće, gde su glavni kvarovi bili vezani za kontakt-bravu ili alternator.

Ono što je zanimljivo je da su mali gradski autoutomobili kao što su Dacia Sandero i FIAT Punto, imali veoma malo zabeleženih kvarova, što može biti jedan od pokazatelja, njihove ekonomičnosti i kvaliteta, koji pružaju za relativno nisku prodajnu cenu.

auto-otpad
Foto: Pixabay.com

Volkswagen Golf je sa starijim modelima imao puno problema, dok su novije generacije prilično pouzdane i bez velikog broja kvarova.

Ukoliko posedujete neko od navedenih vozila sa čestim kvarovima, obavezno odradite proveru ispravnosti osnovnih komponenti pre polaska na izlet u Srbiji ili bilo koji duđi put.Nadamo se da vam se dopao ovaj tekst, da vam je bio koristan, te da će vam poslužiti kao podsetnik pred narednu kupovinu automobila i pomoći da izbegnete moguće greške. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here