Šta je aromaterapija

Aromaterapija potiče od grčkih reči aroma – miris, i therapia – lečenje, i podrazumeva lečenje biljkama i esencijalnim uljima iz biljaka. Predstavlja deo medicinske discipline pod nazivom fitoterapija, što bi u prevodu značilo lečenje biljkama i ekstraktima dobijenih iz njih.

Najčešće se aromaterapija opisuje kao opuštanje i relaksacija, masaža, osvežavanje prostora kroz korišćenje difuzera itd, pa se često zanemaruje njen značajan medicinski aspekt.

Aromaterapija ima izuzetno širok spektar primene. Koristi se da ublaži određena zdravstvena stanja i da deluje pozitivno na emocionalni i psihofizički deo ličnosti.

Može biti veoma blagotvorna ako imate nesanice i probleme sa anksioznošću i depresijom. Ako ste uznemireni i pod stresom, razne vrste eteričnih ulja mogu doprineti da se osećate opuštenije i bolje.

Aromaterapija može pozitivno delovati na umirivanje glavobolja, a pojedina eterična ulja pomažu rast i obnavljanje zdravih ćelija, jačaju imunitet i osvežavaju organizam kojem je potreban odmor.

Esencijalna ulja koja se koriste čine koncentrovane tečnosti, a koje se dobijaju iz različitih delova biljaka, uključujući lišće, cvetove, kore, korenje, drvo ili plodove. Ova ulja sadrže karakteristične mirisna jedinjenja biljaka, koja se smatraju odgovornim za miris i terapeutske osobine esencijalnih ulja. Proces ekstrakcije esencijalnih ulja obično uključuje destilaciju, ekstrakciju hladnim presovanjem ili upotrebom rastvarača, zavisno o vrsti biljke i delu biljke koji se koristi.

Ponešto o masaži

Masaža je veoma poznata tehnika ali ne i sve blagodeti koje ona daje čovekovom organizmu. To je terapeutska tehnika koja uključuje manipulaciju mekih tkiva u telu radi poboljšanja fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Ova drevna praksa ima dugu istoriju i primenjuje se u različitim kulturama širom sveta. Masaža se može vršiti rukama, prstima, šakama, laktovima, stopalima ili pomoću različitih dodataka.

Masaža može imati različite pozitivne efekte na organizam čoveka, kako fizički, tako i mentalno.

Nabrojaćemo neke od mnogobrojnih koristi masaže:

 • Smanjenje nivoa stresa i anksioznosti
 • Poboljšanje opšteg mentalnog blagostanja
 • Smanjenje mišićne napetosti i bolova
 • Povećanje fleksibilnosti i pokretljivosti zglobova
 • Poboljšanje cirkulacije, što može doprineti boljoj ishrani tkiva i efikasnijem uklanjanju otpadnih materija iz organizma
 • Poboljšanje sna
 • Opuštanje mišića
 • Poboljšanje cirkulacije
 • Podsticanje limfne drenaže
 • Poboljšanje držanja tela
 • Opuštanje nervnog sistema
 • Masaža u cilju rehabilitacije, nakon povreda ili operacija.

Najvažnije je da masažu vrši obučeni i sertifikovani maser kako bi se izbegle povrede i osiguralo da se masaža izvodi na siguran i efikasan način. Takođe, pre nego što se odlučite za masažu, preporučljivo je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate određene zdravstvene probleme ili ako ste u drugom stanju.

Spoj masaže i aromaterapije?

Masaža esencijalnim uljima

Aromaterapija je važna komponenta tokom postupka masaže. Utrljavanje eteričnih ulja u toku masaže ima odličan uticaj i na kvalitet kože, koja posle tretmana bude lepša, sjajnija, i zdravija.

Masaža esencijalnim uljima je popularan oblik terapeutske masaže koji kombinuje koristi masaže sa svojstvima esencijalnih ulja. Ova vrsta masaže pruža holistički pristup fizičkom i emocionalnom blagostanju, kombinujući dodir, mirise i terapeutske efekte esencijalnih ulja. Evo nekoliko važnih napomena vezanih za masažu esencijalnim uljima:

Izbor esencijalnih ulja: Prva faza u masaži esencijalnim uljima je odabir odgovarajućih esencijalnih ulja. Različita ulja imaju različite terapeutske karakteristike, pa se biraju u skladu sa željenim efektima. Na primer, lavanda se često koristi za opuštanje, dok se čajno drvo može koristiti za antibakterijske i antiupalne efekte.

Razblaživanje sa baznim uljem: Esencijalna ulja su izuzetno koncentrovana i jaka, pa se obično razblažuju sa baznim uljem pre nego što se koriste tokom masaže. Bazična ulja, kao što su bademovo ulje, kokosovo ulje ili jojoba ulje, obezbeđuju glatko klizanje ruku terapeuta i dodatnu hidrataciju kože.

Primena na kožu: Esencijalna ulja se lagano utrljavaju ili nanose na kožu tokom masaže. Terapeut koristi specifične tehnike masaže kako bi oslobodio napetost u mišićima, poboljšao cirkulaciju krvi i podstakao opuštanje.

Inhalacija: Tokom masaže, klijent takođe udiše miris esencijalnih ulja. Ovaj proces inhalacije ima dodatne benefite u smislu opuštanja, poboljšanja raspoloženja i stimulacije čula.

Terapeutske koristi: Masaža esencijalnim uljima može pružiti različite terapeutske koristi, uključujući opuštanje mišića, smanjenje stresa i anksioznosti, poboljšanje cirkulacije, olakšanje od bolova, poboljšanje sna i podršku emocionalnom blagostanju.

Individualizacija tretmana: Terapeuti često prilagođavaju tretman prema individualnim potrebama klijenta, uzimajući u obzir zdravstveno stanje, preferencije mirisa i ciljeve masaže.

Pre nego što se odlučite za masažu esencijalnim uljima, preporučljivo je konsultovati se sa stručnim terapeutom ili aromaterapeutom kako bi se osiguralo da se pravilno koriste odabrana esencijalna ulja i da nema kontraindikacija. Takođe, ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili alergije, važno je obavestiti terapeuta pre početka tretmana.

Korišćenje aromaterapije i masaže u SPA centrima

Spa apartmani često nude holistički pristup opuštanju i dobrobiti tela i uma, uključujući razne wellness tretmane i usluge. Aromaterapija je jedna od popularnih tehnika koja se često koristi u SPA apartmanima zbog svojih potencijalnih blagodeti na emocionalno i fizičko zdravlje.

Aromaterapija se sprovodi uz korišćenje esencijalnih ulj,a koja se izdvajaju iz biljaka i imaju specifične mirise. Ova ulja se mogu koristiti tokom masaže, kupanja, ili raspršivanjem u prostoru kako bi se stvorila prijatna atmosfera.

Kvalitetni SPA centri u svojoj ponudi imaju razne Wellness programe i tretmane koji će učiniti da se osećate opušteno i da potpuno zaboravite na brige i stres kojim ste okruženi u toku dana. Mirisi esencijalnih ulja, poput lavande, kamilice ili jasmina, imaju potencijal da stimulišu određene delove mozga povezane sa emocijama i relaksacijom. Ovo može doprineti smanjenju stresa i poboljšanju opšteg blagostanja gostiju SPA apartmana.

U SPA apartmanima se često u toku masaže koriste esencijalna ulja i to tako što se utrljavaju u kožu tokom samog čina masaže. Ovo ne samo da doprinosi opuštanju mišića, već i dodatno stimuliše čula mirisa, poboljšavajući ukupno iskustvo. Programi najčešće kombinuju i kupke sa esencijalnim uljima, za jedinstven osećaj opuštenosti i uživanje. Ovo može imati pozitivan uticaj na kožu, a istovremeno će pružiti osećaj relaksacije.

Pre nego što se odlučite za bilo koji SPA tretman sa aromaterapijom, preporučljivo je konsultovati se sa osobljem SPA centra kako biste osigurali da se tretmani prilagode vašim potrebama i željama.

Jedna od možda najlepših mogućnosti je da voljenu osobu iznenadite odlaskom u proveren SPA apartman u kojem bi vam na raspolaganju bile raznovrsne usluge i vrhunski romantični paketi. Uz maksimalnu diskreciju, đakuzi, masažu, aromaterapiju, saunu, i druge wellnes sadržaje, kao i uz flašu kvalitetnog pića, adekvatnu muziku i svetlo, ekskluzivnu posteljinu i razne druge romantične detalje, sigurno ćete imati doživljaj za pamćenje, koji ćete želeti da ponovite.

Autor: Bolewriter

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here