Malo kupatilo ima svojih prednosti, ali i nedostataka. Jednostavno je za održavanje, ali je prilično teško dizajnirati ga i urediti tako da ne deluje klaustrofobično. Pre nego što započnete sa uređem kupatila bilo bi dobro da se konsultujete sa dizajnerima enterijera i da napravite detaljan proračun. Mala kvadratura ne ostavlja mnogo prostora za greške, tako da je važno napraviti dobar nacrt i isplanirati sve do najsitnijih detalja. Birajte pločice svetlih boja, a u svaki slobodan prostor stavite ogledalo. Ova optička varka doprinosi tome da mali prostor deluje vizuelno veće. Dimenzije sanitarija prilagodite kvadraturi kupatila, kupatilski nameštaj pravite po meri kako biste što funkcionalnije iskoristili prostor. Bitna stavka je i pravilan odabir rasvete, jer kombinacijom više izvora svetlosti, mali prostor izgledaće neuporedivo veće. 

U nastavku teksta vam donosimo neke ideje koje bi vam mogle koristiti prilikom uređenja kupatila, tako da bez obzira na kvadraturu, nećete imati osećaj skučenosti. 

Kako odabrati pločice za malo kupatilo?

Za malo kupatilo pravilan odabir pločica je od presudne važnosti. Izaberite boje koje deluju opuštajuće i koje će prostor učiniti svetlijim. Preporuka je da odaberete nežne i pastelne nijanse. Bez obzora na kvadraturu kupatila, potrudite se da u svaki slobodan kutak stavite ogledalo, jer osim toga što će dodatno osvetliti prostor, daje mu i dubinu. Ukoliko vam svetle pločice deluju bezlično, možete na jednom zidu dodati stakleni mozaik ili bordure, kako bi celokupan prostor delovao interesantnije. Što se tiče veličine pločica, dizajneri imaju oprečno mišljenje. Dok jedni smatraju da mali prostor podrazumeva pločice malih dimenzija, drugi tvrde da velike pločice u malom prostoru daju utisak veće prostorije nego što zapravo jeste. Ne treba se plašiti eksperimentisanja sa pločicama, ali je važno da prvo sve dobro isplanirate i tek onda donesete konačnu odluku. Imajte na umu da mala kvadratura ne ostavlja prostor za greške. Fugne su nešto o čemu verovatno najmanje razmišljate, ali ne zaboravite da one daju poseban pečat celoj prostoriji. 

Birajte sanitarije manjih dimenzija 

Malo kupatilo podrazumeva i sanitarije manjih dimenzija, po mogućstvu ugrađene u funkcionalan nameštaj. Odlična opcija je vodokotlić koji je ugrađen u zid, kako bi se iznad njega mogla montirati funkcionalna polica na koju se mogu napakovati peškiri. Manji lavabo sa ormarićem ispod je veoma funkcionalan za skladištenje raznih stvari koje držimo u kupatilu. Slavina, tj. baterija mora odgovarati veličini lavaboa, kako voda ne bi prskala naokolo. 

Tuš kabine po meri su idealno rešenje, jer pored toga što su praktične, lake su za održavanje, a zbog ionako malog prostora, nameću se kao odlično rešenje zbog funkcionalnosti. 

Klasični bojleri koji se postavljaju na zid, izrađuju se u horizontalnoj i vertikalnoj varijanti, tako da je najbolje odabrati onaj koji će vam dodatno uštedeti prostor, a zapreminu odrediti na osnovu potreba. Ukoliko ste u situaciji, idealno bi bilo postaviti protočni bojler, jer pored toga što je manjih dimenzija i ne zauzima mnogo prostora, imaćete neograničenu količinu tople vode. Ipak, imajte u vidu to da je za njegovo postavljanje neophodno nabaviti adekvatno električno napajanje. 

Odaberite kupatilski nameštaj po meri 

Kako bi se funkcionalno iskoristio prostor, najbolje bi bilo da police i ormariće za kupatilo pravite po meri, umesto da kupujete gotove.  Osim ormarića ispod lavaboa i police iznad vodokotlića, možete uraditi uske police koje ćete postaviti uz vrata. Praktične su za držanje neophodnih kupatilskih sitnica, hemije za čišćenje kupatila, a osim toga deluju dekorativno. Kupatilski nameštaj se po pravilu fiksira za zid, tako da je neophodno dobro isplanirati svaki detalj pre samog postavljanja. Zahvaljujući adekvatnom prostoru za skladištenje, kupatilo će delovati uredno i pregledno.

Pravilnim odabirom rasvete učinite malo kupatilo vizuelno većim

Kupatilska rasveta je veoma važna ne samo zbog svetlosti već i zbog vizuelnog efekta cele prostorije. Dizajneri enterijera savetuju da se hladna i bela svetla postavljaju na plafon ili na zid. U blizini tuš-kabine, iznad vrata i posebno iznad ogledala treba postaviti drugačije osvetljenje. Dekorativno deluje ukoliko se dodaju LED trake.  Većina kupatila nema prozore, tako da je rasveta jedini izvor svetlosti. Odabir rasvete zavisi kako od veličine kupatila, tako i od rasporeda sanitarija. Naravno, ne sme se zanemariti ni estetska komponenta koja je veoma bitna. 

Ugradnja ogledala predstavlja jedan od najjeftinijih načina da malo kupatilo pretvorite u prostran prostor. Ogledalo preko celog zida reflektuje prirodno svetlo, a odabirom ogledala bez okvira celoj prostoriji daćete luksuzniji izgled. 

Verujemo da će vam ovi saveti koristiti ukoliko planirate da svoje malo kupatilo učinite vizuelno većim i date mu dozu sofisticiranosti. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here