Koliko ste puta pomislili tokom letovanja u Grčkoj kako bi bilo dobro da imate svoj stan ili kuću na moru? Mogli biste da dođete kad kod želite, ostanete koliko god možete ili izdate turistima i zaradite dodatni novac. Put do kupovine nekretnine u nekoj stranoj zemlji nije jednostavan. Mi ćemo u nastavku teksta pokušati da vas uputimo kako izgleda taj proces u nama omiljenoj letnjoj destinciji. Izbor prostora, potpisivanje ugovora, opremanje stana ili kuće samo su glavni koraci tokom procedure kupovine nekretnine u Grčkoj. Ako razmišljate u tom pravcu, ostanite sa nama i otkrijte šta vas čeka tokom ovog poduhvata.

Najatraktivnije destinacije za kupovinu nekretnine u Grčkoj

Nekretnine u Solunu
foto: pixabay.com

Možda se sećate novinskih članaka od pre nekoliko godina kada su cene nekretnina u Grčkoj bile izuzetni niske. U to vreme kvadrat u Solunu i okolini u proseku je iznosio oko 300 evra, dok je danas između 1.000 i 1.200 evra. Solun, drugi po veličini grad Grčke, najbliža je metropola Srbiji, udaljena svega 3-4 sata vožnje od graničnog prelaza Preševo. Oko Soluna nalazi se veliki broj turističkih mesta u kojima Srbi rado letuju. Iz tog razloga su Halkidiki, Olimpska regija i Regija svetog Đorđa najpopularnije destinacije za kupovinu nekretnina.

Najtraženiji su jednosobni i dvosobni stanovi u mestima Perea, Nea Epivates, Nea Mudanja, Nea Kalikratija i Nea Flogita. Imajte na umu da su cene u mestima na Sitoniji mnogo više nego na primer u Paraliji ili Asprovalti. Ako su vam najlepša grčka ostrva primamljivija za kupovinu stanova, spremite se da izdvojite i duplo veću sumu novca za istu kvadraturu od one u kontinentalnom delu. Na Eviji je prosečna cena kvadrata oko 1.200 evra, na Rodosu 1.600, na Kritu od 1.300 evra u Iraklionu do 1.700 evra u Hanji, itd.

Izbor stambenog prostora

Nekretnine u Grčkoj
foto: pixabay.com

Kao i kada biste kupovali stan ili kuću u Srbiji, potrebno je da pogledate najpre ponudu na sajtovima za nekretnine u Grčkoj. Sajtovi koje možete koristiti prilikom istraživanja su: spitogatos.gr, tospitimou.gr ili spiti24.gr. Na ovim sajtovima imate englesku verziju i ne morate da znate grčki. Ako ste na letovanju ili ste izdvojili nekoliko dana odmora za istraživanje ponude, pogledajte fizički kuće ili stanove koji se nude. Na licu mesta vlasnici vam mogu spustiti cenu i ponuditi bolje uslove od onih koje možete videti onlajn. Naime, umesto uplate celokupnog iznosa za nekretninu, mnogi će vam ponuditi da 80% platite odmah, a preostalih 20% tokom naredne godine.

Ukoliko kupujete stan od investitora koji je platio porez državi, vaš porez na prenos vlasništva trebalo bi da bude 3% od cene. Nekretnine izgrađene do 2009. godine imaju porez 3%, dok nekretnine izgrađene nakon 2009. imaju porez 24%. Porez obračunava Poreska uprava na cenu koju oni već imaju indeksiranu, ne na ostvarenu prodajnu cenu.

Realizacija ugovora o kupoprodaji nekretnine u Grčkoj

Ukoliko je vrednost vaše nekretnine preko 250.000 evra, dobićete takozvanu zlatnu vizu, odnosno stičete pravo na boravak u Grčkoj. Kupovinom svake nekretnine ispod ove vrednosti, u zemlji možete boraviti samo kao obični turista, odnosno 90 dana u 6 meseci ili 180 dana u godinu dana.

Papirologija ume da bude obimna, procedura da traje dugo, zato vam je važno da imate dobrog poznavaoca lokalnih prilika i advokata iz Grčke koji će ceo proces učiniti jednostavnijim. Kako su Srbi, pored Makedonaca i Bugara, najčešći strani kupci nekretnina u Grčkoj, možete kontaktirati i sa nekim domaćim agentom koji će vam pomoći u procesu kupovine. Biće vam potrebna i prevodilačka agencija za dobar prevod svih dokumenata koje imate. Za advokata, koji će proveriti celokupnu papirologiju, ići u grčki katastar, pripremiti ugovor sa notarom, pomoći prilikom otvaranja računa u banci i sl., treba izdvojiti oko 800 do 1.000 evra. Naravno da notara, upis u katastar i porez na promet plaćate nezavisno od troškova advokata.

Postoji i opcija da kupite nekretninu preko agencje. Kao i kada ste u svojoj zemlji, ukoliko kontaktirate sa agencijom za nekretnine. Oni će vam ponuditi prostor kakav ste opisali da želite. Procenat koji se plaća agenciji je 2% od cene nekretnine, plus PDV ukoliko nekretnina košta više od 100.000 evra, a ako je vrednost nekretine niža od tog iznosa, onda je provizija 2.000 evra plus PDV (24%). U trenutku kada se odlučite za konkretnu nekretninu, ostavljate depozit agenciji (najčešće oko 10%) i otvarate poreski broj (AMF) koji vam je neophodan da biste ostvarili kupovinu i otvorili račun u banci. U slučaju da se kupovina ne ostvari zbog problema u papirologiji ili neke druge smetnje u procesu, depozit se vraća. Ako se pak kupac predomisli, depozit ostaje  agenciji.

Troškovi oko kupljene nekretnine

Nekretnine u Grčkoj
foto: pixabay.com

Za razliku od velikih gradova kao što su Atina, Solun, Larisa ili Kavala, u kojima je visok porez, u manjim mestima to nije slučaj. Godišnji porez zavisi od brojnih faktora: kvadrature, lokacije, godine izgradnje, spratnosti, postojanja lifta itd. Za stan od 40 kvadrata u malom mestu može biti 150-200 evra u proseku. Usluga knjigovođe koji vodi evidenciju godišnje uplate poreza košta oko 50€ godišnje. Ako se pitate da li vam je zaista potreban knjigovođa, odgovor je “Da”.

Ukoliko ste kupili stan koji nije useljivan, plaćate i prvo priključenje za struju i vodu, što može da vas košta između 700 i 1.000 evra. Za stanove u kojima su postojali priključci plaćate samo prebacivanje 70-100 evra. Računi za struju stižu na dva meseca, a za vodu na 6 meseci. Kako danas ne možemo živeti bez interneta, izaberite paket koji će vama biti koristan. Cene su slične kao i kod nas.

Za vas koji ste odlučili da kupovinom nekretnine u Grčkoj nešto zaradite, povraćaj uloženog možete očekivati tek kroz 10 godina izdavanja. Naravno, sve zavisi od načina iznajmljivanja objekta, odnosno toga da li se izdaje na dnevnom, mesečnom ili godišnjem nivou, kao i od toga da li se objekat nalazi u gradu ili u turističkim mestima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here