Kupatilo je jedna od najčešće korišćenih prostorija u vašem domu i ako se ostavi bez nadzora, brzo može postati opasna po zdravlje. Kosa može začepiti slivnik, kamenac će se takođe nakupiti na glavi tuša, a i buđ se može pojaviti na svim vlažnim površinama. Sve se ovo može lako preduprediti. Ako želite da saznate kako da vaše kupatilo bude uvek čisto, evo nekih od najboljih metoda koje će vam pomoći u održavanju čistoće kupatila.

Redovno brišite površine

Sve površine u kupatilu sadrže više bakterija nego igde drugde. Mogu biti umrljane pastom za zube, kosom, sapunom, vodenim tragovima. Zato je važno održavati ih čistim. Jedan od najboljih načina za održavanje jeste redovno brisanje. Jednostavno ih poprskajte antibakterijskim sredstvom za kupatilo i obrišite krpom od mikrovlakana. Radeći ovo svaka 2-3 dana možete sprečiti nakupljanje prašine i ostalih mikroba. Jednostavno, pobedite lenjost kada je čišćenje vašeg doma u pitanju, i redovnim brisanjem površina na svaka 2-3 dana sprečite nakupljanje prašine i ostalih mikroba.

kupatilo

Čistite toalet najmanje jednom nedeljno

Niko ne voli čišćenje toaleta. To je sigurno jedan od najneprijatnijih poslova prilikom sređivanja kupatila. Međutim, izuzetno je važno da toalet barem jednom nedeljno očistite. Zapušena WC šolja može biti najveći problem u kupatilu. Zato vodite računa o tome da razne otpatke ne bacate u nju, već u za to predviđenu kantu za smeće. Na taj način neće doći do začepljenja.

Ako je vaša porodica višečlana i ako još uz to i često imate goste, bakterije se mogu brzo nakupiti. Da biste se rešili ovog problema, toplo bi vam preporučili da steknete naviku redovnog brisanja toaleta antibakterijskim sprejem. Idealno bi bilo da to radite svakih nekoliko dana. Poprskajte toalet svuda, uključujući sedište, poklopac, vodokotlić i bočne stranice pre nego što ga obrišete krpom. Sipajte antibakterijsko sredstvo u toaletnu školjku i ostavite da stoji 15 minuta pre nego što je oribate četkom za ve-ce šolju i isperete je.

Savet plus: Vaša četka za toalet sadrži sve vrste bakterija. Čistite je jednom nedeljno stavljajući je u posudu sa vrućom vodom i antibakterijskim sredstvom. 

Oribajte celo kupatilo

Sprečavanje nastanka buđi može biti veoma teško. Međutim, rešenje postoji! Temeljno ribanje kupatila jednom nedeljno pomaže u tome. Možete koristiti abrazivne jastučiće za ribanje za temeljno čišćenje podova i prstenova tuša na kadama, dok četke za pločice mogu da se koriste za efikasno čišćenje fugni. Možete upotrebiti i stare četkice za zube kako biste došli do onih najmanjih uglova. 

Redovnim ribanjem pločica izbeći ćete nakupljanje prljavštine i zaustaviti širenje buđi. Možda se to čini kao veliki posao, ali za to je potrebno da izdvojite svega tridesetak minuta.

Očistite kamenac sa staklenih površina

Staklo u vašem kupatilu, bilo da je to ogledalo ili staklena vrata kabine za tuširanje, mora se pravilno očistiti bar jednom nedeljno. Međutim, na staklu ne možete koristiti nijedno jako sredstvo za čišćenje. Sredstvo za čišćenje koje koristite ne sme oštetiti staklo. Preporučujemo vam da prilikom čišćenja stakla u kupatilu izbegavate upotrebu abrazivnih sredstava jer će zbog toga verovatno na njemu nastati ogrebotine.

Upotrebite jednostavno sredsto za čišćenje stakla za ogledalo i prozore jednom nedeljno. Međutim, za staklena vrata kabine za tuširanje savetujemo vam prskanje penušavim sredstvom za kupatilo i temeljno brisanje krpom. Ako vam ovo ne pomogne da se rešite kamenca, pokušajte sa rastvorom sirćeta i vode. 

Savet plus: Da biste izbegli tragove vode, obrišite staklo nakon tuširanja. 

Umivaonici

Da biste održavali umivaonik u kupatilu čistim, isperite ga nakon svake upotrebe i temeljno osušite. Možete držati krpu i raspršivač sa rastvorom sirćeta pored umivaonika ili u ormariću da biste ih svakodnevno koristili. Ispiranjem i brisanjem umivaonika nakon svake upotrebe održavaćete ga uvek čistim. A što je najvažnije, učinićete sebi uslugu, jer će vaš umivaonik biti lakše temeljno očistiti krajem nedelje.

Ne zaboravite i zavese za tuširanje

Ovo je nešto što se često previdi kada se sređuje kupatilo. Zavesa za tuširanje se retko kada skida i pere. Vaša zavesa za tuširanje može biti rasadnik bakterija i buđi baš kao i bilo šta drugo. 

Skinite zavesu za tuširanje i stavite je u mašinu za pranje veša bar jednom mesečno kako bi bila čista. Ako se vaša zavesa za tuširanje ne može prati u mašini, jednostavno je stavite u lavor i operite. Okačite je mokru da se ravnomerno osuši kako bi zadržala oblik.

Savet plus: Da biste izbegli nakupljanje plesni u svom kupatilu, ostavite zavesu otvorenom nakon tuširanja kako bi para izašla i sprečili stvaranje vlažne atmosfere.

Očistite glavu tuša

Trebalo bi jednom mesečno da uklonite kamenac sa glave tuša starom četkicom za zube i sredstvom za uklanjanje kamenca. Možete koristiti i rastvor sirćeta i vode (pola-pola) i ostaviti da se natapa dva sata. Poseban trik za čišćenje glave tuša je upotreba igle kako biste uklonili začepljenje svih rupica. To može potrajati, ali je veoma efikasno.

Savet plus: Neka vaše kupatilo bude dobro provetreno. Kada čistite kupatilo, posebno kada koristite jake hemikalije, neophodno je da obezbedite dobro provetravanje kupatila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here