Ako ste se ikada pitali šta se dešava sa miševima, pacovima i drugim glodarima kada stigne zima, odgovor, u većini slučajeva, leži u vašem podrumu. Podrumi su mesta u kojima često ostavljamo sve ono što nam trenutno ne treba, ali mnogo češće, podrumi su mesta u kojima odlažemo zimnicu, skladištimo hranu ili čuvamo ogrev za zimu. Baš sve ono što miševi vole. Ako dodamo da su podrumi mračna mesta, jasno je zašto se baš tu glodari sakrivaju. Kako bi zaštitili svoje stvari, hranu, ali i svoje zdravlje, neka vam deratizacija podruma bude nezaobilazna stavka pred zimu.

Vrste deratizacije

U zavisnosti od situacije, postoje dva vida deratizacije. Preventivna se odnosi na zaštitu i branjenje prostora od useljavanja glodara, dok se kurativne metode deratizacije primenjuju ukoliko su se glodari već nastanili u prostorije.

Preventivna deratizacija podruma

Preventivna deratizacija podruma obavlja se kako ne bi došlo do pojave glodara, njihovog razmnožavanja i naseljavanja podruma. Radnje koje se sprovode su:

  • Održavanje higijene – uklanjanje svih nepotrebnih predmeta, ostatka i nečistoća;
  • Adekvatno skladištenje hrane – pakovanje hrane u odgovarajuće posude, kutije, džakove, kako ne bi došla u kontakt sa glodarima i kontaminirala se;
  • Zatvaranje prolaza, pukotina, otvora, rupa na zidovima, kanalizacionim i vodovodnim cevima i spreči ulazak u podrum, a potom i u druge stambene prostorije.

Preventivna deratizacija podruma je odgovorno ponašanje prema sopstvenom životu i prevencija da do problema sa štetočinama uopšte ni ne dođe.

Kurativna deratizacija podruma

Kada smo propustili mogućnost da se zaštitimo na vreme, i došli u situaciju da su nam glodari zaposeli podrumske prostorije, tada na snagu, kao krajnja mera, stupa kurativna deratizacija podruma. Drugim rečima, direktan obračun sa miševima i pacovima.

Ova vrsta deratizacije takođe ima više metoda, biološka, fizička, mehanička, ali daleko najdelotvornija je hemijska metoda koja podrazumeva upotrebu odgovarajućih hemijskih otrova, odnosno rodenticida. Njihovom upotrebom ne samo da ćete se uspešno rešiti  štetočina, nego ćete zaštititi sopstveno zdravlje. U pitanju su ekološka sredstva, bez štetnih isparenja, koja imaju produženo dejstvo delovanja. Zašto je ovo bitno? Miševi i pacovi su veoma pametne životinje, koje ako osete opasnost ili shvate da su pojeli otrovnu hranu, na sebi svojstven način obaveštavaju ostatak zajednice da je hrana opasnost i napuštaju okruženje.

Glodari su veoma neprijatne životinje koje se brzo razmnožavaju i koje ukoliko vam se usele u podrum, mogu naneti veliku materijalnu i zdravstvenu štetu. Glodari su nosioci mnogih zaraznih bolesti, tuberkuloza, leptospiroza, hemoragična groznica, koje nanose ozbiljne, pa čak i fatalne posledice. Imajući to u vidu, borba protiv ovih štetočina mora biti brza, profesionalna i snažna. Primena tradicionalnih načina borbe putem mišolovki u ovom slučaju je gubljenje vremena.

Miševi i pacovi se javljaju u grupama i ako na vreme ne reagujete rizikujete da u vašoj neposrednoj blizini naprave leglo kojeg ćete se teško rešiti. Najbolji način da pobedite u toj borbi jeste da angažujete profesionalce za ddd usluge, kojima je deratizacija podruma svakodnevna rutina. Takođe nastojte da svake godine pred zimu, imali problema ili ne, angažujete stručne službe, obavite deratizaciju i sprečite problem.

Ovo je veoma bitno u velikim gradovima, gde se zbog velike količine smeća, njegovog neadekvatnog odlaganja, kao i neodgovornog ponašanja pojedinaca, stvaraju gotovo najezde glodara, koji pred zimu traže utočište od niskih temperatura i zavlače se u neobezbeđene podrume. Nemojte biti deo negativne statistike, pogotovu jer rešenje postoji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here