U životu svakog od nas proces selidbe predstavlja vrlo stresan period, jer pored velikog i značajnog posla koji treba obaviti, one podrazumevaju i ozbiljnu promenu u životu. Prilikom selidbe stres najčešće izaziva činjenica da u vezi sa preseljenjem uvek ima mnogo posla. Takođe, selidba podrazumeva da treba čitav svoj život spakovati u kutije i kese i nekim transportnim sredstvom ih prevesti do nove lokacije. A zatim ih treba na novoj lokaciji raspakovati i postaviti na svoje mesto. 

Sama pomisao da selidbu moramo odraditi u ograničenom vremenskom roku  izaziva dodatnu tenziju. Selidba ne mora da bude noćna mora ukoliko imamo mogućnosti da unajmimo profesionalnu agenciju ili nekoliko prijatelja koji će nam pomoći. Umesto da na preseljenje gledate kao na stresnu radnju, kako biste olakšali sebi, pokušajte da sve gledate kao novi početak i iskustvo više.

Šta je potrebno uraditi pre selidbe?

Pre nego što obezbedimo ljude koji će nam pomoći i započnemo sa preseljenjem, potrebno je sve detaljno isplanirati. Neretko se dešava da se ljudi upuste u takvu avanturu bez prethodnog plana, što stvara dodatnu konfuziju i pojačava stres.

Ovo je posebno važno ako se preseljavamo sami ili uz pomoć prijatelja, bez angažovanja agencije za selidbu.

Ormare ćete  najverovatnije morati rasklopiti i ponovo sklopiti, ali je važno  dobro ih upakovati kako se ne bi oštetili prilikom transporta. O lomljivim stvarima posebno treba voditi računa prilikom pakovanja. Garderobu je najbolje popakovati u vreće, jer ih je tako najlakše transportovati.  

Možda  vam i sama pomisao na predstojeći posao stvara pritisak i tenziju, ali ukoliko se dobro organizujete nema prostora za paniku. U svakoj bolje snadbevenoj radnji možete kupiti sve što vam je potrebno, kako bi selidba protekla bez lomova i nepotrebnih troškova. 

Za pakovanje  stvari trebaće vam streč folije, pucketave folije za pakovanje lomljivih stvari, kartonske kutije različitih veličina i kese za stvari koje nisu lomljive. 

Da biste olakšali samo iznošenje stvari iz stana, veoma je značajno dobro ih upakovati radi lakše manipulacije i zaštite od loma. U velikim gradovima je bitno kakvim prevoznim sredstvom će se vršiti selidba.

Nedovoljno parking mesta, tesne ulic,e kao i nemogućnost ulaska kamiona u svaku ulicu obavezno razmotrite pre početka same selidbe. Ponekad je bolje angažovati manje vozilo kojim ćete iz nekoliko puta prevesti stvari.

Ukoliko se useljavate u zgradu koja poseduje teretni lift, na vreme obezbedite ključ od lifta. To će vam biti mnogo lakše umesto da nosite nameštaj uz stepenice.

Blagovremeno isplanirajte sam dan selidbe

Pre selidbe zabeležite svaku sitnicu koje se setite. Donosimo vam neke predloge koji će vam možda koristiti.

Ne zaboravite da pozovete provajdera za kablovsku televiziju i obavestite ga o promeni adrese. Nepotrebnih stvari se oslobodite u postojećem stanu, umesto da i njih preseljavate na novu lokaciju. Sortirajte šta ćete pokloniti, šta staviti na prodajni oglas, a šta ćete baciti. Pozovite prijatelje kako biste ih na vreme zamolili za pomoć, da se ne desi da baš tog dana imaju unapred planirane obaveze. Obezbedite nekoga da vam pričuva decu ili kućnog ljubimca na dan selidbe. Rezervišite unapred adekvatan prevoz. I ne zaboravite da nove komšije obavestite o eventualnoj buci na dan selidbe i unapred im se izvinite.

Pažljivo obeležite svaku kutiju

Verovatno će vam trebati nekoliko dana, a možda čak i nedelja, da sve lepo upakujete. Samim tim ne možete očekivati da ćete u novom stanu sve raspakovati i složiti za jedan dan. Upravo iz tog razloga je važno da detaljno obeležite šta se nalazi u svakoj kutiji, kesi ili drugoj ambalaži. Jedino tako ćete moći sa lakoćom i bez nerviranja da pronađete stvari koje vam zatrebaju odmah nakon preseljenja.

Selidba – kako da ušdetite vreme i smanjite stres?

Kada kombijem ili kamionom stignete na novu adresu i započnete istovar, bićete u iskušenju da sve unete stvari skladištite u dnevnu sobu. Nemojte to raditi, ovo je najčešća greška koja se dešava prilikom useljenja u novi stan. Najbolje bi bilo da rasporedite kutije u one prostorije gde im je mesto. Rasporedite kutije u kuhinju, kupatilo, dnevnu, spavaću i dečju sobu. Na taj način ćete ih mnogo brže i lakše raspakovati i složiti u ormar ili na police. Uostalom, ako se budete pridržavali ovog pravila uštedećete vreme i poštedećete sebe dodatnog nerviranja.

Ne zaboravite psihički da se pripremite

Selidba se ubraja među stresnije životne događaje. Ali ukoliko se dobro pripremite sigurno može proteći sa što manje stresa. Kako biste olakšali sebi, gledajte na selidbu kao na promenu koja sa sobom nosi nešto lepo. Uostalom i dokazano je da se najbolje stvari dešavaju kada napustimo sigurnu zonu. Zato, umesto da imate onaj neprijatan grč u stomaku, fokusirajte se na sve ono lepo što vas očekuje nakon preseljenja. 

I ne zaboravite, postoje daleko stresnije životne situacije koje se dese neočekivano, ali mi uspemo da ih prebrodimo. Selidba se razlikuje po tome što je u pitanju proces koji traje, ali ako se dobro i na vreme pripremite, to može biti početak novog, zanimljivog životnog razdoblja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here