Glavobolja se smatra veoma čestim oboljenjem. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca i to uglavnom negde između 25. i 35. godine. U odnosu na nastanak i trajanje glavobolja može biti akutna i hronična. Neretko se dešava da glavobolja može biti prateći  simptom neke druge bolesti, mada se često tretira kao posebna bolest.

Mozak nije osetljiv na bol, ali neke strukture glave i vrata jesu, tako da prilikom bilo kakvih nadražaja mi imamo svesnu percepciju bola koju nazivamo glavoboljom.

Akutna i hronična glavobolja

Često se dešava da ljudi ne umeju na pravi način da opišu tegobe, tako da je i lekarima teško da razumeju simptome pacijenata. Glavobolju najčešće karakteriše bol u predelu glave ili vrata. Po poreklu najčešće je bezazlena, mada ukoliko se javi iznenada praćena drugim neurološkim poremećajima može biti veoma opasna i predstavljati urgentno stanje u neurologiji.

Po načinu na koji se javlja glavobolja može biti akutna i hronična. Akutna je ona koja nastaje naglo, dok hronična glavobolja podrazumeva trajanje više dana u mesecu.

Može li se precizno odrediti mesto glavobolje?

Nekada je veoma teško odrediti precizno mesto glavobolje, s obzirom da se bol projektuje putem projekcije nerva koji ga prenosi. Tako da vrlo često lokalizacija bola može da zavara poreklo bola. Mada za migrenu je tipično da najčešće boli jedna polovina glave u predelu slepoočnice i u pitanju je pulsirajući bol.

Kada su u pitanju tenzione, odnosno „obične“ glavobolje, tada najčešće boli cela glava. Bol je kontinuiran i umerenog intenziteta. Ređa vrsta glavobolje je „Numuralna glavobolja“ kod koje je lako locirati bol a bolni predeo je veličine metalnog novčića.

Neuralgične glavobolje se znatno lakše lociraju i uglavnom se radi o iznenadnim i veoma jakim glavoboljama.

Koje vrste glavobolja postoje?

Po poreklu glavobolje se dele na primarne i sekundarne. Primarne glavobolje su posebna oboljenja i najčešće nisu udružene sa drugim oboljenjima. Za razliku od njih sekundarne glavobolje su najčešće posledica nekog drugog oboljenja.

Primarne glavobolje su  razne vrste migrena, tenziona glavobolja, hronična glavobolja tenzionog tipa, klaster glavobolja i druge.

Sekundarne ili simptomatske glavobolje

U pitanju je glavobolja koja se pripisuje traumi ili povredi glave ili vrata. Glavobolja koja se pripisuje nevaskularnim intrakranijalnim poremećajima, kao i  glavobolja koja se pripisuje infekcijama.

Koji su uzroci primarnih glavobolja?

Kada su u pitanju primarne glavobolje, smatra se da je u pitanju genetska predispozicija. Od raznih spoljašnjih i unutrašnjih činioca zavisi i njihova učestalost.

Spoljašnji činioci podrazumevaju klimatske promene, uspešnost funkcionisanja kao i konzumaciju nikotina i pića.

Unutrašnju činioci podrazumevaju različita oboljenja kardiovaskularnog sistema, endokrinog sistema kao i febrilna stanja.

Koji su uzroci sekundarnih glavobolja?

Najčešći uzrok sekundarnih glavobolja su određena oboljenja glave ili drugih organskih sistema. Kada je u pitanju lečenje sekundarne glavobolje ovde je ključno otkloniti njen uzrok.

Kako se dijagnostikuje glavobolja?

Da bi se dijagnostikovala glavobolja postoji niz dijagnostičkih procedura koje su usmerene na poreklo glavobolje. Najčešće su: analiza krvne slike, biohemijska analiza, oftalmološki pregled, EEG, dopler ispitivanje krvnih sudova vrata, dopler ispitivanje krvnih sudova mozga kao i mnoge druge dijagnostičke metode.

U zavisnosti od intenziteta bola, vrste glavobolje kao i broja mesečnih napada razlikuje se i terapija, koja se deli na preventivnu i akutnu. Obe ove vrste terapije podrazumevaju brojne lekove kao i lečenje od strane lekara drugih specijalističkih grana. Nekada je čak i neizbežna neurohiruška procedura.

Kako se leči glavobolja?

Lečenje glavobolje može biti veoma raznoliko i kompleksno. A pre nego što se pristupi lečenju glavobolje važno je znati da se primarna i sekundarna glavobolja ne leče na isti način.

Lečenje primarnih glavobolja predstavlja grupu dijagnoza koje imaju jasno definisane simptome i efikasnu terapiju koja podrazumeva primenu medikamenata, psihoterapiju i fizikalnu terapiju.

Lečenje sekundarnih glavobolja podrazumeva različite metode lečenja nakon postavljene dijagnoze. To podrazumeva uključivanje stručnjaka kao što su neurolozi, neurohirurzi,oftalmolozi i drugi specijalisti.

Da li se glavobolja može lečiti alternativnim metodama

Naravno, kao za sve tako i za glavobolju važi pravilo da lečenje putem interneta nije preporučljivo. Jedno je pročitati savet koji je nekome pomogao a nešto sasvim drugo i svakako prioritetno je potražiti stručnu lekarsku pomoć. Ne zaboravite da se glavobolja može javiti svaki put kada ne unesete dovoljno tečnosti u organizam, odnosno usled dehidracije. Zato je najbolje da uzimate vodu u malim gutljajima. Postoje neki prirodni lekovi pomoću kojih možete eliminisati ili bar donekle ublažiti glavobolju.

Obloge od listova svežeg kupusa

Liske kupusa su se pokazale kao veoma delotvorne kod glavobolje. Uzmite nekoliko liski svežeg kupusa koje ćete najpre istanjiti oklagijom, a zatim stavite lisku na čelo. S obzirom da će se kupusov list veoma brzo zagrejati važno je da pri ruci imate još nekoliko liski koje ćete naizmenično stavljati na čelo. Ove obloge će vam sigurno ublažiti glavobolju.

Jabukovo sirće u borbi protiv glavobolje

Ovo je stari narodni lek koji se pokazao kao veoma delotvoran kada je u pitanju glavobolja. Da biste napravili ovaj napitak potrebni sastojci su:

  • 3 kašike jabukovog sirćeta
  • čaša mlake vode
  • kašika meda

Priprema: U čašu mlake vode dodajte 3 kašike jabukovog sirćeta i jednu kašiku meda. Sve dobro izmešajte a zatim popijte. Ovo je preporučljivo uzimati svakog jutra preventivno kako bi se sprečio nastanak glavobolje. Takođe je efikasno i inhaliranje mirisom jabukovog sirćeta, jer efekat koji se postiže na taj način je veoma sličan medikamentima koji se koriste za brzo otklanjanje bolova.

Bosiljak – stari narodni lek protiv glavobolje

Sem što je poznat u crkvenim obredima kao i izuzetna začinska biljka, bosiljak se smatra veoma delotvornim prirodnim sredstvom za lečenje glavobolje. Najčešće se preporučuje za saniranje glavobolja koje su posledica upaljenih sinusa. Preporučuje se inhaliranje bosiljkom i to tako što ćete u šerpu ključale vode dodati nekoliko svežih ili sušenih listova bosiljka. Ostavite da vri nekoliko minuta a zatim sklonite sa šporeta. Nagnite se nad sud i inhalirajte isparenje nekih 15 minuta. Kako biste postigli bolji efekat pokrijte glavu peškirom.

Ovo su samo neke od alternativnih metoda koje vam mogu pomoći da trenutno sanirate glavobolju. Međutim, ukoliko imate učestale glavobolje, najbolje je da se obratite izabranom lekaru koji će vas uputiti na dalje lečenje. U svakom slučaju ukoliko je potrebno biće uključen tim specijalista, jer da biste se zauvek oslobodili glavobolje potrebno je pronaći njen uzrok a potom ga eliminisatu uz stručnu pomoć.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here