Bermudski trougao predstavlja oblast u Atlantskom okeanu, kod obala Floride, Bermuda, Bahama, Portorika i Dominikanske Republike. Zbog nestanka aviona i brodova u oblasti zamišljenog trougla (Majami – Bermudi – Portoriko), nastale su brojne legende o nevidiljivoj sili koja ovde vlada. Neretko ga zovu i „Đavolji trougao“. Ova oblast se po broju nestanaka ne razlikuje drastično od drugih delova okeana, ali izgubljena plovila i letelice inspirišu ljude da veruju u NLO, Atlantidu i rupe u vremenu.

Događaji koji su inspirisali legende o Bermudskom trouglu

foto: pixabay.com

Američki brod ratne mornarice „USS Cyclops“ dug 165 metara sa 306 ljudi nestao je u ovom delu sveta 1918. godine pod nerazjašnjenim okolnostiima. To je najveći gubitak u istoriji mornarice van borbe. Isti scenario dogodio se sa dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

Pet aviona na letu 19, nestalo je tokom vežbe iz Fort Lauderdalea na Floridi do ostrva Biminija, u decembru 1945. godine. Nisu tražili pomoć, poslali su samo nerobičnu poruku: „Sve izgleda čudno. Kao da smo ušli u belu vodu. Izgubili smo se”. Nikad nisu pronađene ni letelice ni posada od 14 ljudi. Mnogi istraživači veruju da iskusnim pilotima, pod vođstvom Karola Tejlora Čarlsa, nije mogla da se desi greška da se izgube ili još manje verovatno da ne pozovu u pomoć. Ovaj događaj se smatra jednom od najvećih misterija svetskog vazduhoplovstva. Tokom 1948. i 1949. godine na ovom području nestale su još tri letelice, dok je jahta „Connemara IV“ je pronađena, ali bez posade.

Svetionik „Isak“, na zapadnoj ivici Bermudskog trougla, pronađen je napušten 1969. godine i niko ne zna šta se desilo sa dvojicom radnika.

Prema nekim procenama, Bermudski trouga „progutao“ je oko 20 letelica i 50 brodova.

Vinsent Gadis je u članku iz 1964. godine nazvao ovaj misteriozni deo sveta Bermudski trougao, a prvi ga je opisao Kristofer Kolumbo u svom dnevniku. U oktobru 1492. godine zabeležio je prestanak rada kompasa, a potom i čudne pojave na nebu koje su ga podsetile na vatrenu kuglu.

Kako teoretičari zavere vide nestanke u Bermudskom trouglu

foto: pixabay.com

Postoje mnogobrojne teorije zavere u vezi Bermudskog trouga, ali tri su se posebno izdvojile po broju pobornika:

  1. Oblast 51 – kultno mesto svih onih koji veruju u NLO i priča da na ovom mestu vanzemaljci otimaju avione i bodove;
  2. Atlantida – teorija da se ovde nalazi izgubljeni kontinent i predstavlja portal ka drugoj dimenziji;
  3. Rupa u vremenu – teorija po kojoj se smatra da su svi nestali živi i da se nalaze u nekom drugom prošlom ili budućem vremenu.

U poslednje vreme, sve je aktuelnija teorija od džinovskoj lignji koja proždire brodove. Japanski morski biolozi Tsunemi Kubodera i Kiochi Mori snimili su 2005. divovske lignje koje su agresivno napadale njihove mamce. Njima se čini da za ovu teoriju, iako deluje malo verovatna, ipak ima realnih dokaza.

Naučna objašnjenja nestanaka u Bermudskom trouglu

foto: pixabay.com

Generalno objašnjenje misterioznog trougla, prema mišljenju američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), daleko je od misterije. Zapravo, kroz ovo područje prolaze tropske oluje i uragani, kao i Golfska struja koja uzrokuje nagle promene vremena. Golfska struja potiče iz Meksičkog zaliva, prolazi kroz Floridski tesnac i utiče u severne delove Atlantskog okeana. Morska struja je reka u okeanu, tako da može da nosi plutajuće predmete. Mali avion koji bi pristajao na vodi ili brod sa problemima u motoru bi bilo lako odnešeno strujom. Pretpostavlja se da se upravo to desilo krstarici „Vičkraft“ 22. decembra 1967. godine, kada je posada prijavila probleme sa motorom 1,6 kilometara od obale Floride, ali nije pronađena kada je obalska straža stigla da ih spasi.

Neki dokazi ukazuju na geomagnetnu anomaliju koja pokazuje pogrešan smer kompasa koja pokazuje „pravi sever“ umesto „magnetnog severa“. Postoji i teorija o eksplozivnom gasu metana, koji može isplivati na površinu vode i da prouzrokuje potonuće broda.

Ruski naučnik Igor Jelcov je smatra da je Bermudski trougao nastao kao posledica reakcija podvodnog gasa.

Mnogi naučnici i istraživači, nestanke posada i brodova prepisivali su piratskim napadima. Pirati su u ovom delu sveta „vladali“ stotinama godina i bilo je vrlo verovatno sumnjati na njih. Međutim, kao i mnoge druge teorije i ova ima svoje nedostatke i nema odgovor na pitanje gde su olupine brodova ako su posade kidnapovane.

Nestanak aviona na letu 19 objašnjava se kroz problem sa kompasima i ljudsku grešku koju je napravio Tejlor Čarls misleći da je iznad obala Floride, dok se zaista udaljavao od kopna. Ostali avioni su ga pratili. Jedna od letelica je eksplodirala, a ostale su ostale bez goriva i završile na dnu okeana.

Sujeverje ili istinski strah

Priče da piloti zaobilaze Bermudski trougao zvog sujeverja, nisu istinite. Ipak ovo nije sujeverje poput crne mačke koja prelazi put, prosute soli u kući ili sedenja u ćošku. Svako može pratiti let aviona dok se u njemu nalazi, a oni koju sede kod kuće u realnom vremenu mogu videti na sajtu flightradar24.com sve letove koji prelaze i preko Đavoljeg trougla.

Zanimljiva je činjenica da postoji „brat“ Bermudskog trougla, tzv. Zmajev trougao u Tihom okeanu. Proglašen je opasnom zonom 1950. godine kada je 700 mornara nestalo za svega 2 godine.

Bilo da verujete u neku od teorija zavere ili pak naučna objašnjenja, Bermudski trougao je nezaobilazna sfera interesovanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here