Da li je svako opadanje kose alopecija? Ovo pitanje muči mnoge čim primete da je kosa počela da im opada više nego uobičajeno. Činjenica je da hormonske promene i povećan stres dovode do opadanja kose, mada ni to ne mora uvek da bude pravilo.

Takođe postoji i postporođajno opadanje kose koje iako može biti drastično, neće ostaviti nikakve posledice, jer nakon toga se kosa dosta brzo regeneriše.

Šta je alopecija?

Pod ovim pojmom se podrazumeva stanje u kome se folikuli dlake smanje, oslabe ili čak prestanu da proizvode nove vlasi. A tamo gde se pojavljuju nove vlasi u pitanju je tanka i oslabljena(paperjasta) kosa.

Razlika između alopecije kod muškaraca i žena je u tome što kod žena dolazi do proređene i tanke kose, dok se kod muškaraca to manifestuje tipičnom muškom ćelavošću.

Bez obzira što su rađena brojna istraživanja, pravi uzrok alopecije još uvek nije poznat. Opadanje kose usled androgene alopecije ima veze sa hormonima koji se nazivaju androgeni, te i naziv ovog oboljenja potiče otuda. Androgeni su muški polni hormoni, a glavni krivac za opadanje kose je dihidrotestosteron (DHT).

Bez obzira što je u pitanju muški polni hormon on ima veoma važnu funkciju kod oba pola. DHT reguliše rast kose kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Za razliku od androgene alopecije pistoji i alopecija areata, odnosno opadanje kose u pečatima. U ovom slučaju može doći do potpunog gubitka ne samo kose već i svih dlaka na telu.

Zbog čega se javlja alopecija?

Tačan uzrok koji dovodi do pojave alopecije je nepoznat, ali smatra se da postoji više faktora. Naučnici veruju da su policistični jajnici kod žena usko povezani sa ovim oboljenjem. Takođe se ne isključuje mogućnost srčanih problema i problema sa prostatom.

Endokrina oboljenja takođe mogu dovesti do alopecije mada ova bolest može biti i nasledna, jer se smatra da postoje genetske predispozicije koje dovode do pojave alopecije.

Za razliku od muškaraca žene uvek pre primete pojavu alopecije, jer muškarci najčešće imaju kratku kosu tako da proređivanje kose i ne primete u početku.

Kako izgleda alopecija?

Alopecija kod muškaraca i žena ne izgleda isto. U početku je na zahvaćenim delovima kosa tanja i znatno kraća od ostatka kose. Karakteristično je i to da žene u kasnijim godinama imaju problem sa alopecijom u odnosu na muškarce, ali to ne mora da bude pravilo. Uvek postoji izuzetak.

Kod žena se alopecija manifestuje tankom i proređenom kosom, mada u vrlo retkim slučajevima može doći do potpune ćelavosti. Uglavnom se kroz frizuru nazire glava, jer je kosa proređena i paučinasta.

alopecija

Prevencija alopecije

Činjenica je da ne možemo da se izborimo sa genetikom, ali ipak nešto možemo da uradimo. Prvenstveno  treba da vodimo računa o zdravlju celokupnog organizma. Kada je u pitanju fizički i mentalno zdrav i jak organizam folikuli dlake će se lakše izboriti sa lošom genetikom.

Takođe u zdravom organizmu neće doći do disbalansa hormona a to je veoma važno kao preventiva za nastajanje alopecije.

Ne smete zaboraviti na pravilnu negu kose, tako da nije svejedno koje preparate za kosu ćete koristiti. Ukoliko ste skloni alopeciji važno je da znate da su mnogi preparati za kosu puni raznih hemikalija i da vremenom slabe koren kose. A što je koren kose slabiji, mogućnost za pojavu alopecije je veća.

Izuzetno je važno da šamponi ne sadrže sulfate i parabene. Preporučljivo je da koristite šampon na prirodnoj bazi koji neguje kosu i kožu glave.

Da li se i kako može izlečiti alopecija?

Stručnjaci smatraju da lekovi imaju efekta samo dok se uzimaju, ali postoje neka prirodna rešenja uz pomoć kojih biste mogli izlečiti alopeciju. Prirodni šampon je izuzetno efikasan, ali važno je da budete uporni sa njegovim korišćenjem.

Čest sastojak prirodnih šampona je esencijalno ulje čajnog drveta. Deluje kao oksidant, jer ubija gljivice i bakterije.

Maslinovo i ricinusovo ulje hidriraju vlasište i olakšavaju upalne procese.

Kokosovo ulje je veoma važan sastojak prirodnih preparata za negu kose. Ima hidrirajuće i protivupalno dejstvo.

Beli luk, kopriva i jabukovo sirće su prirodni čuvari zdravlja korena kose.

Badem

Bademovo ulje u lečenju alopecije

S obzirom da bademovo ulje ima mnogo hranljivih sastojaka ono ne samo da povoljno utiče na kosu već i na kožu i na nokte. Korišćenjem bademovog ulja ćete poboljšati kvalitet kose a smanjićete perut i rascvetale krajeve. Najbolje bi bilo da nanesete bademovo ulje na kosu i ostavite da prenoći. Ujutru kosu operite blagim šamponom bez sulfata. Ukoliko redovno budete koristili bademovo ulje sprečićete opadanje kose.

Zeleni čaj u borbi protiv alopecije

Zeleni čaj je veoma jak antioksidant koji sadrži polifenole čija je uloga sprečavanje infekcije, jačanje folikule kose i obnavljanje zdravih ćelija na vlasištu. Skuvajte zeleni čaj a zatim ostavite da se ohladi. Nakon toga namočite tupfere čajem a potom nanesite na vlasište i nežno utapkajte. Neka odstoji na kosi oko sat vremena a zatim isperite.

Ruzmarin u borbi protiv alopecije

Ruzmarin je izuzetno efikasan u borbi protiv alopecije. Listovi ruzmarina su puni prirodnih jedinjenja koja stimulišu cirkulaciju u vlasištu i potstiču brži rast kose. Da biste oporavili kosu i pospešili njen rast potrebno je da prokuvate 4 šolje vode sa 4 kašike osušenih listova ruzmarina. Najbolje bi bilo da ostavite da prenoći. Ujutru najpre operite kosu šamponom bez sulfata a zatim proceđen rastvor ruzmarina nanesite na celu kosu. Ostavite 5 minuta na kosi a zatim isperite hladnijom vodom. Potrebno je da ovaj proces ponavljate 3 puta u toku nedelje.

Kineski hibiskus i alopecija

Kineski hibiskus je prirodni lek koji se koristi u kombinaciji sa uljem od maslačka kako bi podstakao rast kose i zaustavio dalje opadanje. Potrebno je pomešati nekoliko latica kineskog hibiskusa sa uljem od maslačka a zatim naneti na vlasište i ostaviti da odstoji 15 minuta.Nakon toga operite kosu šamponom bez sulfata,

Tretman koji se pravi od jednog cveta hibiskusa, nekoliko listova i 4 kašike jogurta se pokazao kao veoma dobar u lečenju alopecije. Potrebno je da izmrvite cvet i listove kineskog hibiskusa, dodate jogurt a zatim izmešate dok ne dobijete homogenu masu. Nakon toga utrljajte u vlasište i ostavite da odstoji sat vremena. Operite kosu šamponom bez silikona a postupak ponovite najmanje jednom nedeljno.

Pantenol lek za sve

Verovatno vam je poznato da je pantenol u svim oblicima stari, poznati lek za sve. Rastvor pantenola se pokazao kao izuzetan u borbi protiv alopecije.

U svakoj apoteci možete naći rastvor pantenola po veoma pristupačnoj ceni. Utrljajte ovaj rastvor u vlasište i držite 2 sata pre nego operete kosu.

Kosu isključivo perite šamponom bez silikona i sulfata. Najbolje bi bilo da ovaj tretman ponovite dva do tri puta tokom nedelje. Već sredinom druge nedelje bićete prijatno iznenađeni vidljivim rezultatom. Vaša kosa ne samo da će prestati da opada već će dobiti sjaj i volumen.

Ukoliko i vi imate neki proveren i ispitan recept protiv alopecije podelite ga sa nama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here