Reč „AjurVeda“ je sanskritska složenica sastavljena od dva pojma – Ajus (život) i Veda (znanje). Predstavlja dakle znanje o celokupnom opsegu života. Ajurveda kaže da je dobra probava osnova dobrog zdravlja a to se postiže uravnoteženom i zdravom ishranom! Stoga, jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje je da svojoj svakodnevnoj ishrani posvetite malo pažnje.

Hrana se u ajurvedi smatra moćnom i kao lek. Ako jedemo hranu koja je odgovarajuća za našu fiziologiju, naše telo će imati blagodeti. Bićemo srećniji, zdraviji i ispunjeni  vitalnošću. 

Kakva je veza ajurvede i varenja

Prema ajurvedi, jedan od najvažnijih faktora zdravlja je dobra probava. Kada je vaša vatra odgovorna za varenje (agni) jaka, ojas (izvor životne energije) savršeno protiče kroz vaš um i telo. Kad vam je, pak, probava loša, ama (toksini) se talože u digestivnom traktu. Vremenom, kada se ama akumulira, može nastati svaka vrsta neugodnosti u umu i telu, od želuca, zatvora i / ili dijareje, do kožnih problema, alergija, nesvestice, lošeg imuniteta i mnogih drugih problema.

U daljem tekstu ćete pronaći neke osnovne prehrambene ajurvedske principe za optimalno varenje.

Jedite prema svom doša tipu

Jedno od ključnih načela ajurvede je da dvoje ljudi nikada nisu slični, pa prema tome, i njihove prehrambene potrebe moraju biti različite. Iz tog razloga ne postoji ajurvedska dijeta jedinstvena za sve. U ajurvedi, idealna dijeta se zasniva na temelju individue,  poznatom kao „doša“. Tri vrste doša su: Vata, Pita i Kapha.

Doše su elementi uma i tela koji upravljaju svim aspektima našeg funkcionisanja, od građe našeg tela do snage naše probave, načina na koji se naše misli kreću i načina na koji govorimo. 

10 ajurvedskih dijetetskih preporuka

Poznavanje vašeg tipa doša prvi je korak ka pronalaženju savršene dijete za vas. Postoje neke osnovne ajurvedske dijetetske namirnice i prakse koje se odnose na sve. Neke od njih su:

Dajte prednost vegetarijanskoj ishrani

Ajurvedska dijeta je, uopšteno govoreći, ishrana sa celovitom hranom bogata svežim, organskim proizvodima. Takođe obiluje celovitim žitaricama, mahunarkama, vlaknima, orašastim plodovima, semenkama, biljkama, začinima. Ukoliko ste tolerantni na mlečne proizvode poput mleka, jogurta i mekih sireva, možete konzumirati i njih. Voće i povrće (uglavnom kuvano) u ajurvedi se ceni ne samo zbog njihove hranljive vrednosti, već i zbog toga što su dobro prirodno sredstvo za čišćenje. Specifične smernice za ishranu za Vata, Pita i Kapha doša dijetu pomoći će vam da odaberete razno voće i povrće koje odgovara vašoj fiziologiji i godišnjem dobu.

Ako je meso nešto što konzumirate – ne brinite! Jednostavno smanjite količinu koju jedete i više koristite lakše proteine poput ribe i piletine, u odnosu na teže svarljive proteine poput crvenog mesa.

Izbegavajte prerađenu hranu, ostatke i sirovu / hladnu hranu

Celovite i sveže namirnice pospešuje ojas, dok hrana koja je previše obrađena, smrznuta, konzervirana i puna aditiva i šećera otežava telu da ih efikasno razgradi na hranljive sastojke. Ostaci hrane  takođe spadaju u ovu kategoriju. 

Napomena: Sirova hrana, iako je tehnički cela hrana, teže se vari od kuvane hrane. Iz tog razloga, ajurveda uglavnom favorizuje kuvano, blago začinjeno povrće umesto sirovih salata. Hladnu hranu i piće takođe je bolje izbegavati, jer prigušuju vatru u varenju i mogu dovesti do poremećaja u probavljanju hrane. Napitke sa kofeinom i alkohol najbolje je konzumirati umereno.

Uključite svih šest ukusa u svaki obrok

U ajurvedi ukus igra veliku ulogu u odabiru hrane, jer različiti ukusi utiču na doše. Tih šest ukusa su: slatko, kiselo, slano, gorko, ljuto i oporo. Svaki ima različit efekat na doše. Iz perspektive ajurvede, zdrav obrok uključuje svih šest ukusa, čime se one usklađuju. 

Jedite tri obroka dnevno

U ajurvedi je rutina jako bitna! Iz tog razloga je korisno da svoj agni „trenirate“ da vari tri glavna obroka dnevno, umesto da grickate nešto tokom celog dana. To može preopteretiti vaš probavni sistem. Nemojte ni preskakati obroke jer će tada varenje biti u neravnoteži.

Neka ručak bude vaš najobilniji obrok, a večera najlakša

Kada sunce dostigne najvišu tačka na nebu u podne i vaša probavna vatra je najvišem potencijalu. Iz tog razloga, ajurveda preporučuje da jedete svoj najobilniji obrok u danu u podne, kada vaša unutrašnja vatra ima najveću sposobnost za varenje i asimilaciju.

Jedite lakši, dobro skuvan obrok najmanje tri sata pre spavanja i pokušajte da budete u krevetu oko 22:00 ili ranije. Ako jedete težak obrok kasno uveče, vaše telo neće moći da se odmori i oporavi jer će morati da vari hranu.

Jedite u mirnom i lepo uređenom okruženju

Dobro zdravlje podrazumeva uravnoteženo fizičko i mentalno zdravlje. Uključuje balans u umu, duhu, emocijama i čulima. Hrana koju jedemo može da hrani naš um, telo i emocije, ali ne samo telo. Kada kuvamo i jedemo u prijatnoj atmosferi hrana se pretvara u nektar. Veselo okruženje i društvo prijatelja ili porodice zapravo će učiniti obroke hranljivijim. Kada jedete, pokušajte da izbegavate da gledate televiziju, čitate, proveravate poruke i diskutujete o stresnim temama.

Ajurveda zahteva uravnoteženu količinu hrane

Majke su nas uvek terale da očistimo tanjir, ali ajurvedska mudrost savetuje da jedemo dok ne osetimo ugodnu sitost. Kad počnete podrigivati, to bi bilo otprilike dovoljno! Pokušajte da izbegnete da jedete do osećaja težine.

Mudro koristite začine

Začini ne samo da dodaju ukus i aromu, oni takođe imaju i  terapeutsku vrednost u bilo kom obroku. Oni pomažu u jačanju prirodnog imuniteta, a većina njih može da poboljša i vašu probavu. Na taj način vaše telo može da apsorbuje i asimiluje hranljive sastojke iz hrane koju jedemo! 

Uvek budite dobro hidrirani 

Ajurvedska dijeta bi bila nepotpuna ako ne pomenemo tečnost! Važno je da tokom dana ostanete hidrirani i pijete čistu vodu (sobne temperature ili toplu). Uz ručak  takođe možete piti lasi, probiotički ajurvedski napitak napravljen od jogurta, vode i začina. 

Isprobajte biljne digestive

Ponekad je vašem telu potrebna samo dodatna pomoć u varenju. Ajurveda nudi bogatstvo biljnih formula koje su proverene tokom niza godina kako bi pomogla poboljšanju varenja. Za najbolji podsticaj probave koji će vam pomoći da zauzdate žudnju za hranom, isprobajte kombinaciju nara, kumina i đumbira. 

Za vata tip preporučujemo kombinaciju sladića, đumbira, cimeta i kardamona. Ista mešavina, uz dodatak ružinih latica može biti pogodna za pita tipove. Šafran, kurkuma, karanfilić, kardamon i biber su kao stvoreni za kapha došu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here