Išijas je stanje koje uzrokuje bol, utrnulost i peckanje u nogama. Može biti uzrokovano kompresijom išijadičnog nerva dok prolazi kroz donji deo leđa. Išijas se može javiti kod bilo koga i u bilo kom uzrastu, ali je najčešće se javlja kod odraslih starijih od 40 godina.

Najčešći simptom išijasa je bol u nogama koji se može spustiti u stopalo ili prste. Bol se obično pogoršava ako se sagnete napred i osećate se bolje kada se ponovo uspravite. 

Ostali simptomi uključuju:

  • Utrnulost ili peckanje u jednoj ili obe noge
  • Slabost u jednoj nozi ili stopalu
  • Bol tokom hodanja

Ako ove simptome imate duže od tri dana, odmah se obratite lekaru jer bi mogli da signaliziraju još jedan ozbiljan problem kao što je moždani udar ili povreda kičmene moždine.

Šta sve može uzrokovati ovaj problem

Išijas je uobičajeno stanje koje uzrokuje bol i utrnulost u donjem delu leđa, kukovima, nogama i stopalima. 

To može biti uzrokovano mnogim stvarima uključujući:

  • Diskus hernija 
  • Spinalna stenoza 
  • Piriformis sindrom 
  • Lumbalna spinalna stenoza 

Saveti koji vam mogu pomoći ako imate problem sa išijasom

Savet #1 Vežbajte dobro držanje i ergonomiju

Loše držanje i ergonomija mogu dovesti do dodatnog pritiska na donji deo leđa, pogoršavajući bol kod išijasa. 

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da zadržite dobro držanje i ergonomiju:

Kada sedite, koristite stolicu sa dobrom lumbalnom podrškom i držite stopala ravno na tlu. Kolena treba da budu pod pravim uglom, a kukovi malo viši od kolena.

Kada stojite, ravnomerno rasporedite težinu na obe noge i izbegavajte da blokirate kolena. Stanite uspravno i izbegavajte pogrbljenje.

Kada podižete predmete, savijte kolena i držite leđa ispravljena. Izbegavajte uvijanje ili savijanje u struku.

Kada spavate, koristite čvrst dušek i jastuk koji podržava vrat i kičmu. Pokušajte da spavate na boku sa jastukom između kolena da bi kičma bila poravnata.

Vežbanjem dobrog držanja i ergonomije, možete smanjiti pritisak na donji deo leđa i potencijalno ublažiti bol kod išijasa.

Savet #2: Koristite terapiju toplotom ili ledom

Terapija toplotom i hladnom može se koristiti za ublažavanje bolova izazvanih išijasom. Terapija toplotom se koristi za opuštanje zategnutih mišića i povećanje dotoka krvi u zahvaćeno područje, dok se hladna terapija koristi za smanjenje upale i otupljenja bolova. 

Evo kako da koristite svaku terapiju:

Terapija toplotom: nanesite zagrejani predmet, bocu sa toplom vodom ili topli peškir na zahvaćeno područje na 15-20 minuta, nekoliko puta dnevno.

Hladna terapija: nanesite na obolelo mesto pakovanje leda ili kesicu smrznutog graška umotane u peškir na 10-15 minuta, nekoliko puta dnevno.

Napomena: Uvek umotajte izvor toplote ili leda u peškir da biste izbegli iritaciju kože ili opekotine.

Savet #3: Uzmite lekove protiv bolova bez recepta

Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta mogu biti od pomoći u upravljanju bola kod išijasa. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) kao što je ibuprofen može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bolova. Acetaminophen se takođe može koristiti za ublažavanje bolova, ali ne smanjuje upalu. 

Važno je pratiti preporučenu dozu i izbegavati uzimanje ovih lekova u dužem vremenskom periodu bez konsultacije sa lekarom. Pored toga, ako već imate neka medicinska stanja, ili ako uzimate bilo koje druge lekove, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koje lekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta.

Zaključak

Išijas može biti iscrpljujuće stanje koje pogađa mnoge ljude, ali postoji nekoliko načina da se upravlja i ublaži bol. Uključujući gore navedene savete u svoju dnevnu rutinu, možete smanjiti upalu, poboljšati držanje i ergonomiju i ojačati mišiće koji podržavaju vaša leđa. 

Ne zaboravite da se uvek konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koji novi tretman ili rutinu vežbanja, posebno ako već imate neko dijagnostikovano stanje. Uz pravi pristup, možete smanjiti uticaj išijasa na vaš svakodnevni život i poboljšati ukupan kvalitet života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here